Guy Verhofstadt, de leider van de liberale fractie in het Europees Parlement en voormalig premier van België, waarschuwt voor zowel Rusland als Donald Trump, die vanaf vrijdag de president van de Verenigde Staten is. Verhofstadt is door het Europees Parlement naar voren geschoven om voor de Europese Unie te mee te onderhandelen over de Brexit.
Verhofstadt gaf woensdagavond in de Britse krant The Guardian een reactie op de Brexit-speech van de Britse premier Theresa May.
Zij zei dat de Britten weliswaar de EU verlaten, maar niet Europa, en dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds gebaat is bij een sterke, welvarende Europese Unie.
Verhofstadt stelt dat de Britten dan wel de daad bij het woord moeten voegen, omdat Europa onder vuur ligt:
“De ideeën van Donald Trump en de hybride oorlog met cyberaanvallen, misinformatie en politieke ondermijning die door Rusland wordt gevoerd tegen het westen, zijn een wezenlijke bedreiging voor zowel de overheden in Brussel als Londen. Het is steeds duidelijker dat Trump en Rusland uit zijn op het uiteenvallen van de Europese Unie.”
Verhofstadt wijst er op dat de aanstaande EU-ambassadeur van de Verenigde Staten Ted Malloch een fervent Brexit-voorstander is. "Dit is een opmerkelijk keerpunt in de Amerikaanse houding tegenover Europa", aldus Verhofstadt. "Maar ik zie niet hoe chaos op het Europese continent in het belang van Groot-Brittannië zou zijn. Na de Brexit hoop ik dat het Verenigd Koninkrijk en de EU kunnen samenwerken om te verdedigen wat er overblijft van de liberale democratische orde."
Uiteenvallen Europese Unie
Deze week haalde Donald Trump sterker dan ooit uit naar de Europese Unie, dat volgens hem slechts een "vehikel voor Duitsland" is. Volgens de president-elect zullen spoedig andere Europese landen de Britten volgen met het vertrek uit de Europese Unie.
De voormalige premier van België is lang niet de enige die waarschuwt voor Trumps houding naar de Europese Unie. De huidige Amerikaanse EU-ambassadeur Anthony Gardner uitte vorige week ook al zijn zorgen over de ideeën van Trump.
"Om te denken dat het steunen van het uiteenvallen van Europa in ons voordeel zou zijn zou van de zotte zijn", aldus Gardner. "Dat wij de Brexit aanmoedigen als cheerleaders, en het aanmoedigen van het verdere uiteenvallen van de EU, is het hoogtepunt van waanzin."
Trump ziet iedereen als concurrent: verdeel en heers
Het Duitse weekblad Der Spiegel stelde eerder deze week in een online commentaar dat Trump, de zakenman-president, alleen maar denkt vanuit perspectief van concurrentie. De strategie is dan om anderen te verzwakken via een verdeel-en-heers strategie.
Dat deed hij begin deze week op verschillende manieren. De EU werd tegenover de Verenigde Staten gezet als vehikel om Amerika in de handel te verslaan. Door de Brexit fantastisch te noemen wakkerde Trump de tweespalt tussen de Britten en de EU aan. En door de EU een vehikel voor Duitsland te noemen, gooide Trump olie op het vuur om de tegenstelling tussen Noord en Zuid binnen de Europese Unie te versterken.
Vanuit Trumps perspectief is het voor Amerika veel eenvoudiger om voor zichzelf gunstige 'deals' te sluiten, als Europa bestaat uit een reeks nationale staten die onderling concurreren, dan wanneer de EU als één handelsblok optreedt.